Solliciatietips van Nancy Brussel

Je hebt je diploma op zak, de wereld ligt aan je voeten en het is tijd om te solliciteren naar je eerste baan! Spannend, maar soms ook een beetje overweldigend. Hoe val je op tussen alle andere kandidaten? Wat moet er in je CV staan? En hoe bereid je je voor op een gesprek? Geen zorgen! In deze blog geven wij je vijf praktische sollicitatietips die je helpen om die eerste baan te scoren.

1. Je cv: kort, krachtig en persoonlijk

Een goed cv is je eerste visitekaartje. Voor een starter heb je misschien nog niet veel werkervaring, maar dat is helemaal niet erg. Richt daarom je cv vooral op je vaardigheden, persoonlijke projecten en nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk, stages of bijbanen. 

Tip:

  • Zorg dat de tijdlijn van je cv klopt en als er een “gat” op jouw cv staat, ligt deze dan toe. Voorkom dat de gesprekspartners ernaar moeten vragen tijdens het gesprek. Geef bijvoorbeeld aan dat je een jaar op reis bent geweest.

2. Motivatiebrief: pas 'm aan per vacature

Het kan verleidelijk zijn om één standaard motivatiebrief te gebruiken voor al je sollicitaties. Maar werkgevers zien dit vaak meteen. Een persoonlijke, op maat geschreven brief laat zien dat je écht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Laat in je brief zien hoe jouw skills passen bij de specifieke baan waarop je solliciteert. 

Tip:

  • Vermijd standaardzinnen zoals “Ik ben een harde werker”. Wees specifiek en geef voorbeelden. Wat maakt jou uniek en waarom ben je enthousiast over deze functie?
  • Gebruik de naam van het contactpersoon in de aanhef van de brief. 
  • Geef voorbeelden van ervaringen die aansluiten bij de vacature die niet direct duidelijk zijn in je cv. 
KPI-solutions-werken-bij-data-gedreven

3. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ben je al een stap dichter bij de baan! Nu is het belangrijk om goed voorbereid te verschijnen. Verdiep je in het bedrijf, hun missie en de functie. Bedenk van tevoren antwoorden op veelgestelde vragen, zoals: “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” of “Waarom wil je bij ons werken?”

Tip:

  • Bereid ook zelf vragen voor. Dit laat zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf en de functie. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur of doorgroeimogelijkheden. 
  • Bestudeer de website, kijk wie er werken en verdiep je in de geschiedenis van het bedrijf. 
  • Denk na over de kledingkeuze, smart casual is meestal een veilige keus als je het niet zeker weet. 

4. Verkoop je soft skills

Je hoeft niet per se jaren werkervaring te hebben om een sterke kandidaat te zijn. Soft skills, zoals teamwork, communicatie, probleemoplossend en analytisch vermogen, zijn minstens zo belangrijk. Denk na over de situaties waarin je deze skills hebt laten zien, bijvoorbeeld tijdens een stage, een groepsproject of vrijwilligerswerk. 

Tip:

  • Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om je antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek concreet en gestructureerd te maken. Zo kun je effectief laten zien hoe jij je vaardigheden in de praktijk hebt gebracht. 

5. Blijf positief en leer van afwijzingen

Je eerste sollicitaties kunnen spannend zijn, en het kan gebeuren dat je niet meteen wordt aangenomen. Laat je daardoor niet ontmoedigen! Een afwijzing is geen persoonlijke aanval, maar een kans om te leren. Vraag altijd om feedback als je een afwijzing krijgt. Misschien kun je iets aanpassen in je cv, motivatiebrief of hoe je een gesprek voert. 

Tip: 

  • Houd vol! Solliciteren is vaak een kwestie van doorzetten en ervaring opdoen. Elke sollicitatie en elk gesprek brengt je dichter bij die eerste baan. 

Keep in touch

Mis geen enkele vacature meer. Meld je aan voor onze Job Alert en krijg als eerste een e-mail bij nieuwe vacatures!