Jasper in de spotlight 💡

Met wie hebben we het genoegen?

Jasper, hoe ben je bij KPI Solutions terecht gekomen?

Voor een Traineeship dat ik volgde was ik op zoek naar een eindopdracht in de richting van Business Intelligence. Zodoende ben ik voor een periode van twee maanden bij KPI Solutions terecht gekomen en was de insteek om vervolgens een jaar in dienst te treden. De reden dat ik een opdracht zocht die gerelateerd was aan Business Intelligence kwam voort uit het feit dat ik hiervoor bij een grote bank heb gewerkt en ik mij daar besefte hoeveel data er binnen een organisatie voorhanden is waar eigenlijk heel weinig mee gedaan wordt. We waren op mijn afdeling veel bezig met het handmatig verzamelen van data, maar eigenlijk deden we daar vervolgens nauwelijks iets mee. Dat motiveerde mij om meer te weten te komen over de toepassingen van Business Intelligence en met die reden ben ik bij KPI Solutions gekomen… en niet meer weggegaan!

Jasper Versteegh

Wat is je huidige rol binnen de organisatie?

Mijn huidige functie is Business Intelligence Data Engineer. Samen met ons team zijn we verantwoordelijk voor de gehele datavoorziening binnen KPI Solutions. Dit zijn in principe alle handelingen die benodigd zijn om de klantdata op te halen bij de bronsoftware en deze vervolgens in ons datawarehouse te laden. Wij zorgen er dus voor dat we alle data op de juiste manier verzamelen en deze beschikbaar stellen voor onze Power BI Consultants. Hiermee kunnen zij vervolgens rapportages van maken. De dataverzameling is eigenlijk het meest technische onderdeel binnen de hele cyclus, maar dat maakt het niet minder bedrijfskundig. Zo zijn namelijk alle uitdagingen die we tegenkomen gerelateerd aan het bedrijf en de achterliggende rapportagebehoefte. Om die reden denken wij proactief mee over de gewenste inzichten, voordat we überhaupt data gaan verzamelen. We willen namelijk voorkomen dat we zomaar alle data gaan verzamelen die voorhanden is, terwijl deze misschien overbodig is voor de rapportage die we gaan ontwikkelen.  

Los van deze werkzaamheden proberen wij onszelf als afdeling steeds verder in de breedte te ontwikkelen. Zo zijn we constant bezig met nieuwe, innovatieve manieren te bedenken om data nóg efficiënter op te halen. Ook zijn we nagenoeg altijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe systemen, zodat we nog meer verschillende bronnen met elkaar kunnen combineren. Het samenvoegen van verschillende databronnen en deze samenbrengen op één centrale opslagplaats, om deze vervolgens als bron te laten dienen voor Power BI; daar ontwikkel je de meest unieke rapportages mee. We zijn in die zin dus wel Data Engineers, maar met als doel om bedrijfskundige rapportages te ontwikkelen. Dat is per slot van rekening wat wij doen als bedrijf.

Data Engineer.. Dat lijkt een andere functie te zijn dan waarvoor je in eerste instantie bij KPI Solutions kwam, toch?

Ik ben inderdaad begonnen als Business Intelligence Consultant, maar toen ik begon bij KPI Solutions hadden we allemaal dezelfde functie. We kregen toen toenemend klantvraagstukken die betrekking hadden op datavoorziening en daar ben ik mijzelf toen ik gaan verdiepen. Ik ben in die periode erg veel bij klanten geweest en heb verschillende situaties en vraagstukken voorgelegd gekregen. Zo ben ik steeds meer in deze rol gekropen en waar dit eerst nog wat aanvullende werkzaamheden opleverde, hebben we inmiddels een heel team verzameld en hebben we onszelf hier echt in gespecialiseerd.

Wat geeft voldoening in je werk?

Het geeft een erg goed gevoel als wij iets unieks kunnen ontwikkelen waarmee we voor een klant een probleem kunnen verhelpen door middel van een van onze oplossingen. Soms lijkt het wel alsof we de hele dag allerlei moeilijke puzzels oplossen samen, zoals Sudoku of logische puzzels. Welk gevolg heeft de ene aanpak op het vervolg en wat gebeurt er als we oplossing A inruilen voor oplossing B? De vraagstukken van onze klanten lopen vaak erg uiteen en iedere situatie vraagt weer om een andere, creatieve oplossing. Door onze kennis te combineren en de klant volledig te begrijpen zijn we vaak in staat de puzzel op te lossen en te komen tot een specifieke uitkomst. Dat geeft een goed gevoel!

Samenwerking lijkt belangrijk te zijn binnen jullie team en binnen de organisatie, vertel daar eens wat meer over

We moeten erg nauw met elkaar samenwerken binnen de organisatie, omdat we allemaal een schakel zijn binnen een groot mechanisme. Vanwege het feit dat we zo’n jong team hebben is de communicatie erg open. Daarnaast hebben we geen traditionele hiërarchie, dus iedereen wordt vanaf het begin betrokken en is vrij om zijn of haar mening te geven. Ik denk dat we erg veel verantwoordelijkheid geven, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat die verantwoordelijkheid ook genomen wordt. Natuurlijk sta je er nooit alleen voor, ons bedrijf is juist zo succesvol omdat we samenwerken en onze kennis met elkaar delen.

Dit is eveneens van toepassing in de samenwerking met onze klanten. We worden als Data Engineering-afdeling vaak vroegtijdig betrokken, omdat we ervoor moeten zorgen dat de data die voorhanden is juist ontsloten moet worden. Verschillende personen binnen onze eigen organisatie moeten samenwerken met verschillende afdelingen bij onze eindklanten en goed contact is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Ik denk dat iedere functie binnen onze organisatie veel contact heeft met onze klant, omdat we maatwerkoplossingen bieden en dus erg klantgericht zijn.

Jasper - KPI Solutions

Welke veranderingen heeft KPI Solutions doorgemaakt sinds je komst?

Ik ben de vierde werknemer van KPI Solutions en in die tijd wisten we van elkaar precies wat er die dag stond te gebeuren en voor welke klanten. Nu we middels teamvorming allemaal eigen verantwoordelijkheden hebben is dat natuurlijk anders, maar dat lijkt me een gezonde verandering. Ik denk tevens dat we door onze interne organisatiestructuur juist persoonlijk klantcontact hebben behouden ondanks onze groei en dat dit essentieel is voor onze dienstverlening.

De teamvorming is tweeledig, omdat we in onze huidige structuur niet alleen onderscheid maken in verschillende functies, maar ook verschillende klantenteams hebben opgesteld. In deze teams zitten collega’s met verschillende achtergronden en expertises, waardoor we binnen zo’n team een klant volledig kunnen ontzorgen en complementair zijn aan elkaar. 

Een ander groot verschil is dat we voorheen samenwerkten met een andere partij om ervoor te zorgen dat we de data juist konden verzamelen. We zijn inmiddels geheel zelfstandig geworden en kunnen klanten dus in het gehele traject volledig begeleiden. Ik vind het echt briljant dat wij als KPI Solutions voorloper zijn in het feit dat wij alle stappen tussen het verzamelen van de data en het publiceren van de rapportages volledig zelf kunnen verzorgen. Die unieke identiteit is wie wij zijn en ook echt wat wij moeten blijven in mijn optiek. Dat betekent dus ook soms nee zeggen tegen bepaalde opdrachten die buiten onze propositie vallen om op die manier écht voorloper te blijven.

Wat zegt dat over jouw blik op de toekomst?

Allereerst denk ik dat de markt waarin we ons begeven groeiend is en dat zal blijven, omdat bedrijven toenemend behoefte zullen krijgen en blijven houden aan (diepgaande) data-inzichten. Veel pakketten geven de mogelijkheid om op een of andere manier te rapporteren, maar middels onze oplossing kunnen wij data uit verschillende pakketten combineren en daar analyses over uitvoeren. Met deze oplossing denk ik dat we voor ieder organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn en dat dit door middel van innovaties alleen maar toe zal nemen. De enige beperking die ik daarin voor me zie is onze interne capaciteit en de werving van mensen met het juiste profiel, verder staat niks ons in de weg!

Je kunt het maar weten, toch?

3 unieke feitjes over Jasper

1. Jasper heeft alle hoeken van Nederland gezien. Zo heeft hij gewoond in Eindhoven, Enschede, Leiden, Amsterdam, Den Bosch en Nijmegen. 

2. Jasper is fanatiek zeiler! Zo is hij zeilinstructeur geweest in Twente (waar geen vaarwater is);

3.Vindt treinreizen in zijn vakantie heerlijk, maar tijdens werkdagen stressverhogend. 

Aan de slag als Data Engineer?

Wil jij ook aan de slag als Data Engineer bij KPI Solutions? Bekijk de vacature en solliciteer direct!

Bakje koffie drinken
met Jasper? ☕

Thee mag natuurlijk ook.

Jasper Versteegh - KPI Solutions

Keep in touch

Mis geen enkele vacature meer. Meld je aan voor onze Job Alert en krijg als eerste een e-mail bij nieuwe vacatures!